Home Wat is een Blowerdoortest? qv10-waarde
Wat is een Blowerdoortest? qv10-waarde

Met een blowerdoortest meten we hoeveel ongewenste luchtlekken er in een woning zijn. Het meten van deze waarde is van groot belang bij de BENG-berekening voor nieuwbouwwoningen, waarin is vastgesteld hoe streng er luchtdicht moet worden gebouwd. Daarnaast is een meting bijzonder waardevol voor bestaande woningen om de energie-efficiëntie te verhogen en het energielabel te verbeteren.

Voordelen van een Blowerdoortest:

Verhogen van de energie-efficiëntie: Opgewarmde energie blijft beter behouden
Kostenbesparing: 1 liter luchtlekkage kost circa 1m3 gas per jaar
Comfortverbetering: Kans op schimmelvorming en condens word verminderd
Geluidwering: Lucht staat gelijk aan geluid, een betere geluidsdichting
Brandveiligheid: Rookontwikkeling word verminderd

De Blowerdoortest

Het meetinstrument wordt in een raam- of deurkozijn geplaatst. Het bestaat uit een frame met een nylon doek waarin een ventilator is geplaatst die weer is aangesloten op een drukverschilmeter. De ventilator genereert luchtstromen waardoor we in het gebouw zowel overdruk als onderdruk van 50 Pascal kunnen creëren, vergelijkbaar met een windkracht van ongeveer 4 à 5 Beaufort die op het gebouw slaat.

De software die samenwerkt met de drukmeter en ventilator voert de meting uit volgens de juiste normen, de juiste voorbereiding van het gebouw ligt in handen van de meetkundige. Het is van groot belang dat de meetkundige zorgvuldig de juiste voorbereidingen uitvoert zodat de resultaten accuraat zijn met de werkelijkheid.

We willen de woning op druk kunnen zetten. Dus we sluiten alle ramen, deuren en eventuele ventilatieroosters. Ventilatiesystemen worden uitgeschakeld en de toevoeren die in verbinding staan met buiten worden afgesloten. Deze zorgvuldige handelingen resulteren in een gesloten thermische schil, waarbij enkel de directe ongewenste luchtlekkages worden gemeten. Daarnaast is het van belang om de binnendeuren te openen voor de luchtcirculatie tussen de ruimtes, en de juiste ruimtes te betrekken in de meting.

De software draait vervolgens een stapsgewijze meting en gebruikt waardes bij twee verschillende soorten druk: bij overdruk wordt de woning als het ware opgeblazen, waardoor lucht naar buiten wordt geduwd door kieren en naden; bij onderdruk wordt lucht uit de woning getrokken, wat externe lucht door lekken naar binnen zuigt.

Na de meting worden alle resultaten volgens de juiste normen verwerkt in een rapportage met daarin eventuele aanbevelingen voor verbeteringen.  

De qv10 waarde

Het resultaat van de luchtdichtheidsmeting wordt uitgedrukt in de qv10-waarde, een norm die vooral in Nederland wordt toegepast. Deze waarde geeft aan hoeveel liters lucht per seconde verloren gaan bij een drukverschil van 10 Pascal, gemeten bij zowel onderdruk als overdruk. Vervolgens wordt deze waarde gedeeld door het vloeroppervlak van de woning. De qv10-waarde geeft een duidelijk inzicht in de luchtdichtheid van een woning en speelt een belangrijke rol bij het vaststellen van het energielabel, zowel voor bestaande bouw als nieuwbouw.

Betrouwbaarheid en geldigheid van een blowerdoortest

Fouten in de voorbereiding van een gebouw en uitvoering van de meting maken de meetgegevens ongeldig en daarmee waardeloos. Met de komst van de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (WKB) is de vraag naar gecertificeerde metingen toegenomen. Het is daarom raadzaam om altijd te controleren of het uitvoerende meetbedrijf over een SKH-certificaat voor luchtdichtheidsmetingen beschikt. Dit certificaat biedt niet alleen een bewijs van de bekwaamheid van het meetbedrijf, maar verzekert ook de kwaliteit en betrouwbaarheid van de metingen. Een SKH-gecertificeerde meting garandeert dat de resultaten valide zijn en geeft zodoende zekerheid en garantie op een kwalitatieve uitvoering,

blowerdoortest energielabel
Offerte
QV10 Meting

Interesse in een qv10 meting? Wij verstrekken graag een offerte op maat die aansluit bij uw project.