Home Effectief luchtdicht bouwen
Effectief luchtdicht bouwen

Luchtdichtbouwen is het dichten van alle ongewensten kieren en naden tijdens het bouwproces om ongecontroleerde luchtstromen tegen te gaan. Naast het goed scoren op de energieprestatie berekening hebben we allerlei redenen om luchtdicht te bouwen.

De belangrijkste redenen zijn:

– Energiebesparing
– Voorkomt discomfort door tocht
– Voorkomen van vochtproblemen
– Verbeteren van de luchtkwaliteit
– Het verbeteren van de geluidswering

Doordat wij kennis hebben van verschillende kanten van het bouwproces willen we graag onze ervaring delen over dit proces.

De winst ligt in de voorbereidingsfase

Toch weer die voorbereiding, belangrijk in elk bouwproces maar bij de luchtdichtheid ligt de winst echt in de voorbereiding. Door op voorhand bouwdetails te selecteren die aandacht nodig hebben worden deze niet vergeten in het bouwproces. Het grootste probleem hierin is alsnog het tijdsgebrek. Daarvoor kan de volgende methode een snelle en goede oplossing zijn.

Potloodmethode

Bij isoleren moet de isolatielaag helemaal doorlopen zonder onderbrekingen, deze onderbrekingen kunnen leiden tot koudebruggen. Ditzelfde geld voor een goede luchtdichting. Je moet proberen om in de doorsnede een complete lijn te kunnen tekenen zonder je potlood van het papier te hoeven halen. Overal waar je in de knel komt met je potlood moet je de aandacht vestigen en kijken hoe je het zo praktisch mogelijk kunt verbeteren.

Methodes van luchtdichtbouwen

Bij het luchtdicht afwerken van gebouwen is vaak de vraag: aan welke zijde moeten we de prioriteit geven? Je kunt namelijk materialen toepassen vanuit de binnenzijde maar ook vanuit de buitenzijde.

Uit de theorie blijkt dat luchtdichtheid vanuit de binnenkant moet worden gerealiseerd door de exfiltratie. Echter is het zo dat dit vaak een minder praktische keuze is omdat de materialen in het zicht zitten en er rekening moet worden gehouden met zichtwerk/afwerking van deze materialen.

Daarom kan het in sommige situaties noodzakelijk zijn om de afdichting vanaf de buitenzijde van het binnenblad te overwegen. Omdat je dan zeker bent van dat de materialen niet in het zicht komen daarnaast biedt het ook een extra laag voor waterdichting mochten er vochtproblemen door ontwerpfouten ontstaan.

Bij het streven naar strenge qv10-waardes kan een combinatie van beide benaderingen zorgen voor een effectieve werking. Luchtdichting blijft echter sterk afhankelijk van de projectomstandigheden. Het is cruciaal om te overwegen vanuit welke kant de luchtlekkage het beste kan worden benaderd en hoe de materialen het meest praktisch en netjes kunnen worden verwerkt.

Uitbesteden van luchtdichting

Het uitbesteden van luchtafdichting blijkt praktisch en verstandig, vooral vanwege de gespecialiseerde expertise van de ‘kierdichters’. Doordat zij dagelijks met deze taken bezig zijn en grotere verwerkingstechnieken hebben zijn ze efficiënter dan anderen. Deze aanpak bespaart niet alleen tijd in het bouwproces, maar geeft ook vakmensen zoals timmermannen de kans om zich volledig te concentreren op hun eigen passie en vakgebied.

Heldere communicatie is van belang

De kierdichters zullen aanwezig zijn bij verschillende bouwprocessen en tijden in de planning, daarom is het heel belangrijk dat ze op de hoogte zijn van de voortgang en weten wanneer hun moment is om luchtdichtingsmaterialen te gaan verwerken.

Deel deze blog

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van luchtdichting voor uw project? Neem vrijblijvend contact op met ons