Home Meest voorkomende luchtlekkages bij nieuwbouw
Meest voorkomende luchtlekkages bij nieuwbouw

Elke nieuwbouw heeft toch weer een aantal luchtlekkages , deze kunnen we vaak aanwijzen op de zelfde plekken vanwege de gebruikelijke bouwwijze in Nederland. Deze luchtlekkages liggen niet allemaal bij de welbekende voordeur en achterdeur.
Het zijn vaak details die over het hoofd worden gezien of als ‘niet zo belangrijk’ worden beschouwd. Hoewel ze op zichzelf misschien klein lijken, draagt alles bij elkaar opgeteld bij aan een slecht luchtdichtheidsgetal en energie-efficiëntie. In het kader van voorkomen is beter dan genezen hebben wij een lijst samengesteld van de meest voorkomende luchtlekkages, gerangschikt op basis van hoe vaak wij ze tegenkomen en hoe belangrijk ze zijn.

10. Meterkast/schachten

De meterkast staat meestal in open verbinding met verschillende luchtige ruimtes vanwege de noodzaak om leidingen door te voeren. De leidingen worden vaak grof doorgevoerd en later slordig afgedicht met purschuim. Vanwege de noodzaak om de ruimte te ventileren is het belangrijk dat ongewenste stromen goed afgedicht zijn. Hiervoor zijn verschillende afdichtingsmaterialen voor aanwezig op de markt zoals een manchetvloerplaat.

9. Dagkanten

Een aftimmering plint wordt gebruikt om de aansluiting van het kozijn netjes af te werken. Hoewel het niet altijd noodzakelijk is zien we vaak dat bij metingen, wanneer aftimmeringen wel nodig zijn, dat deze nog niet zijn geplaatst of niet netjes aansluiten.

9.dagkanten
8. Inbouwdozen

Inbouwdozen die direct in verbinding staan met een geventileerde spouw of met de buitenlucht, zelfs als ze zijn afgemonteerd, vertonen nog steeds luchtlekkage. Het wordt sterk aanbevolen om op deze plekken luchtdichte inbouwdozen te gebruiken.

7. Vensterbanken

De onderkant van de vensterbank wordt vaak overgeslagen bij het afwerken, eenvoudigweg omdat er niet vaak onder gekeken wordt of het wordt vergeten. Hierdoor voelen we luchtstroom vanuit de geventileerde spouw de woning in trekken. Het afdichten van deze openingen met bijvoorbeeld kit vergt weinig moeite.

7. vensterbanken
6. Naden in de dakconstructie

Hoekkeper, kilkeper en muurplaat: in het dakbeschot zijn er diverse plekken waar verschillende snijlijnen samenkomen. Deze gebieden kunnen aanzienlijke lengtes beslaan waardoor luchtlekkage kan optreden. Bovendien bevinden luchtlekkages zich vaak op lastig bereikbare plekken, wat ertoe leidt dat ze vaak over het hoofd worden gezien.

6. naden in dakconstructie
5. Doorvoeringen

In het dakvlak worden diverse leidingen doorgevoerd, zoals de rookgasafvoer, rioolbeluchting, ventilatietoevoer en bekabeling voor zonnepanelen. Het valt op dat aannemers zich bewust zijn van mogelijke luchtlekkage op deze locaties en vaak manchetplaten gebruiken als oplossing. Echter, we zien regelmatig dat deze manchetplaten scheef zijn gemonteerd of te groot zijn voor de doorvoer, waardoor ze niet volledig afsluiten en daardoor niet effectief zijn.

5. Doorvoeringen
4. Kimblokken

Door leidingwerk, constructiedelen en slordigheid wordt er soms vrij grof gemetseld met kimblokken. Ook sluiten de kimblokken niet helemaal lekker aan of worden ze niet goed onder sabelt met specie. De smeervloer komt maar tot een bepaalde hoogte dus die vangt niet alle naden op en de stukadoor smeert niet helemaal tot onderen omdat er toch een plint tegen aan komt. Luchtlekkage is wat we terugzien in onze metingen.

4. Kimblokken
3. Kalkzandsteen elementen

Kalkzandsteen elementen worden op sommige plaatsen niet volledig afgewerkt, vaak omdat de stukadoor hier moeilijk bij kan of omdat het niet in het zicht komt. Dit komt regelmatig voor bij bouwmuren, ruimtes achter de trap, meterkasten, schachten, opslagkasten en wastafelmeubels. Bovendien zijn de elementen vaak beschadigd, en door de spleten en naden komt opmerkelijk veel luchtlekkage voor. Het is aan te raden om in ieder geval de naden af te smeren.

3. Klakzandsteen elementen
2. Kozijn aansluitingen

De aansluiting tussen het kozijn en het binnenblad is een belangrijke aansluiting, vooral omdat het door de omtrek van het kozijn veel meters bij elkaar opgeteld is waar luchtlekkage kan optreden. In de ruwbouw zien we ooit flinke naden van 2cm tussen het binnenblad en het stelkozijn, dit word dan geprobeerd met purschuim te dichten maar dit is zeker onvoldoende wil je luchtdicht bouwen.
Daarom adviseren wij altijd het gebruik van flexibele vloeibare materialen in combinatie met purschuim. De flexibele eigenschappen van vloeibare materialen maken ze zeer geschikt om de verschillende werkingen van materialen in de spouw op te vangen.

2. kozijnaansluiting
1. Kanaalplaatvloeren

Wat ons betreft de topper van luchtlekkage, kanaalplaatvloeren zijn vaak toegepaste systeemvloeren in de hedendaagse nieuwbouw en het gaat ook op veel plekken fout. Doordat er holle kanalen in de vloeren zitten en deze verbinding staan met de een geventileerde luchtspouw, trekt er een aanzienlijke hoeveelheid lucht door de kanalen heen.
De kanalen staan in verbindingen met leidingen en centraaldozen die rechtstreeks in de woning terecht komen, tijdens de meting voelen we dan ook luchtstromen hierdoorheen komen. We zien dat aannemers er bewust van zijn maar vaak word er in de uitvoering maar de maatregelen die ze treffen zoals een plukje isolatie is niet genoeg. Tegenwoordig zijn er veel mooie en goedkope luchtdichte oplossingen hiervoor.
Conclusie

Conclusie

Een blowerdoortest gaat verder dan het verstrekken van een cijfer; we creëren drukomstandigheden in de woningen die de echte situatie nabootsen alsof er windkracht 4/5 op de gevel slaat. Op dat moment wordt pas duidelijk welke invloed deze details kunnen hebben op de luchtdichtheid in de hedendaagse situatie, iets wat zelf niet te creëren en te achterhalen valt.

Deel deze blog
blowerdoortest energielabel
Offerte
QV10 Meting

Interesse in een qv10 meting? Wij verstrekken graag een offerte op maat die aansluit bij uw project.