Tijdens een renovatie zijn er uitgebreide mogelijkheden om de luchtdichtheid te verbeteren. In dit artikel delen we graag informatie over de beschikbare mogelijkheden, de voordelen van luchtdicht renoveren, en onze ervaring op het gebied van het verbeteren van luchtdichtheid tijdens renovaties.
Het aanpakken van de luchtdichtheid is een kosteneffectieve toevoeging om waarde toe te voegen aan een kostbare verbouwing. Vooral bij het toepassen van duurzame installaties zoals een hybride warmtepomp is het essentieel dat de geproduceerde verwarmde energie behouden blijft om onnodig verlies van kostbare energie te voorkomen.
Voordat je alle benodigde stappen onderneemt, willen we graag nog eens benadrukken waarvoor je dit allemaal doet. Luchtdicht bouwen heeft als doel het minimaliseren van ongewenste luchtstromingen in de woning.
De belangrijkste voordelen op een rij:
• Comfort in de woning: Een beter binnenklimaat omdat tocht plekken worden geminimaliseerd.
• Energiebesparing: De verwarming en koelsystemen hoeven minder hard te werken om de gewenste temperatuur te bereiken.
• Geluidwering: Luchtlekken zijn gelijk aan geluidslekken.
• Voorkomen van Schimmel en Condensvorming: Een luchtdichte constructie vermindert de kans op schimmel en condensvorming.
Ons eerste advies luidt steevast om een blowerdoortest te laten uitvoeren. Deze meting biedt snel inzicht in uw gebouw en voorziet u van de nodige informatie om doeltreffend met luchtdichtheid om te gaan. De test onthult zelfs de meest verborgen luchtlekkages, die moeilijk zelf te identificeren zijn. Een extra voordeel is dat de kosten van een blowerdoortest over het algemeen goed meevallen in verhouding tot de waardevolle inzichten en de daaruit voortvloeiende besparingen op energie- en comfortverbruik.
Het optimale tijdstip voor luchtdichtheidsmetingen is wanneer de volledige schil van het gebouw gesloten is en er al volop gepleisterd is. Op dit punt zijn luchtlekkages nog goed zichtbaar, aangezien het gebouw nog vrij kaal is en het aftimmerwerk nog moet beginnen. Dit biedt een gunstige situatie om de bronnen van luchtlekkages effectief te identificeren en aan te pakken. Vaak wordt het aanscherpen van de luchtdichtheid in renovaties past laat overwogen. Het is daarom essentieel om een partner te vinden die flexibel is in de planning en reëel is met de mogelijkheden en winsten .
Bij het aanpakken van de luchtdichtheid tijdens verbouwen zijn de aanpakmogelijkheden wat beperkter. Daarom loont het om vooral te bekijken hoe de luchtdichtheid vanuit binnen te kunnen verbeteren. Maatregelen om de luchtdichtheid aan te pakken zijn vrij kosteneffectief en eenvoudig te realiseren.
• Vloeibare afdichtingen
In combinatie met elastische pur een mooie combinatie om kieren en naden in het gebouw schil weg te werken materialen zijn overstucbaar.
• Naden tussen verbindingen afkitten.
Acrylaat kitten op aftimmeringen, voor een luchtdichte strakke afwerking.
• Draaiende raam/deur delen voorzien van tocht strips.
Tocht strips in de sponning van het kozijn zorgt voor een luchtdichte sluiting.
• Het toepassen van luchtdichte manchetten voor doorvoeringen.
De rookgasafvoer, rioolbeluchting, ventilatietoevoer en zonnepanelen bekabeling. Het zijn er nogal wat, al deze doorvoeringen kunnen luchtdicht worden afgewerkt en zorgt voor goede resultaten.
Het verbeteren van de luchtdichtheid tijdens renovatie heeft niet alleen positief effect op de energierekening, het zorgt ook voor een waardestijging van de woning. Onze meetresultaten kunnen gebruikt worden als aanvulling op het energielabel dit kan er voor zorgen dat het energielabel 1 volledige stap omhoog kan maken.
Interesse in een luchtdichtheidsmeting? Wij verstrekken graag een offerte op maat die aansluit bij uw project.