Home Is een Blowerdoortest verplicht?

Is een Blowerdoortest verplicht?

Drie jaar na de invoering van de BENG-berekening blijkt het concept nog steeds niet volledig begrepen te worden. Vaak staan aannemers voor het dilemma: “Laat ik de qv10-waarde ongemoeid met een forfaitaire inschatting of moet ik een blowerdoortest ondergaan?” Wij leggen het graag nog een keertje uit hoe het zit. 

De rol van de qv10-waarde

Het luchtdichtheidsgetal qv;10 geeft het aantal luchtverlies per vierkante meter vloeroppervlak aan door kieren en naden in een gebouw, gemeten bij een drukverschil van 10 Pascal.
Dit getal is cruciaal voor de BENG-1 indicator, die het maximale toegestane warmteverlies door de gebouwschil bepaalt. De specifieke eis van BENG-1 wordt berekend op basis van het gebruiksoppervlak en de oppervlakte van de thermische schil. Het toetsingsgetal verschilt dus voor een vrijstaande woning en een appartement. Als een BENG berekening niet voldoet ligt dat bijna altijd aan de BENG-1 eis thermische schil, de qv10-waarde kan hierin een grote speelbal zijn omdat het goedkoper is om luchtdichter te gaan bouwen dan extra beglazing of meer isolatie toe te passen.

Het BENG-concept

1. Vergunningsfase: Ontwerpen en Ambities Vastleggen

– BENG-berekening op maat gemaakt, afgestemd op de 4 BENG-indicatoren.
Uitgifte van een voorlopig energielabel bij een succesvolle berekening.
Streven naar de realisatie van deze ambities tijdens de bouwfase.

2. Uitvoeringsfase: Realisatie en dossiervorming

Aannemer voert de plannen van de ambities uit en houd een projectdossier bij.
Dossier fungeert als bewijslast, waarin de uitvoering van alle afgesproken elementen wordt gedocumenteerd.

3. Opleverfase: Controle en Definitief Energielabel

EP-adviseur vraagt naar het projectdossier voor het opstellen van een definitieve energielabel.
Controle of alle aspecten volgens het BENG-concept is uitgevoerd.
Definitief energielabel bijgesteld naar eventuele afwijkingen.

Wanneer is een blowerdoortest nou verplicht?

Eigen qv10-waarde
Als er in de berekening is uitgegaan van een eigen qv10-waarde, is het verplicht om een blowerdoortest uit te voeren. Als de onderbouwing via een blowerdoortest ontbreekt, zal er teruggevallen worden op forfaitaire waardes. Vaak is het nodig geweest om een eigen qv10-waarde in te voeren om aan de eisen van de BENG te voldoen. Als er vervolgens niet wordt gemeten of deze waarde niet wordt gehaald, zal dit zeer slecht zijn voor het definitieve energielabel.

Geen meetwaarde voor infiltratie
Bij geen aangepaste waarde (geen meetwaarde voor infiltratie) is er een standaard qv10-waarde aangehouden en is het niet verplicht om een blowerdoortest uit te voeren. Hoewel dit op het eerste gezicht geruststellend kan zijn, komen we later in de tekst terug om uit te leggen waarom het toch aan te raden is.

Grote projecten
Voor grotere projecten zoals bij appartementen is het verplicht om minstens 10% van de verschillende woningtypes te laten testen doormiddel van een blowerdoortest.

Waarom je geen risico wilt lopen

In de praktijk zien we vaak gebeuren dat het definitief energielabel anders uitpakt omdat het BENG-concept nou eenmaal niet waterdicht is en iedereen er goed mee omgaat. Door de volgende hoofdzakelijke redenen kan het definitief energielabel lager uitvallen:

Onvolledig projectdossier
De dooddoener voor een definitief label, dit dossier met alle bewijslasten moet 100% kloppen anders volgt er een 10% aftrek van alle Rc-waardes die zijn toegepast.

Foutieve toepassing installaties
EP-adviseurs zijn geen installateurs, daarom wordt er in de uitvoering vaak voor een ander systeem of type gekozen wat weer zorgt voor andere rendementen in de berekening.

Budgetoverschrijdingen
Door kostenoverschrijdingen in de uitvoering word er vaak bezuinigd op (extra). Daardoor kan net die ene zonwering die belangrijk was voor de berekening worden geschrapt.

Onnauwkeurig werken

Te weinig op de hoogte zijn van wat er in het concept berekening staat, waardoor er de verkeerde keuzes worden gemaakt. Deze redenen komen veelvuldig voor in de praktijk. Daarom moet de vraag nooit zijn of een meting verplicht is of niet, een qv10-meting kan altijd als een uitkomst bieden, omdat het bij dit soort fouten weer als een compensatie uitkomst bied.

Hoe weet ik zeker dat ik mijn qv10-waarde behaal?

Om de ambitie af te dwingen adviseren we altijd om een tussentijdse blowerdoortest uit te voeren wanneer de gebouwschil gesloten is. Op dit moment meten is cruciaal omdat eventuele luchtlekkages nog effectief kunnen worden opgespoord. Aangezien je nog in de afwerkingsfase van het bouwproces zit kun je maatregelen ook veel netter wegwerken. Dit is vrijwel de effectiefste manier wat wij zien in de praktijk. Zo weet je op tijd waar je staat en kun je schakelen als het nodig is.

blowerdoortest energielabel
Offerte
QV10 Meting

Interesse in een qv10 meting? Wij verstrekken graag een offerte op maat die aansluit bij uw project.