Het energielabel is een cruciale factor geworden die de verkoopwaarde van woningen direct beïnvloedt. Het zou dan ook mooi zijn als je deze kunt verhogen met weinig kosten. Wij hebben de proef op de som genomen en willen het effect van een blowerdoortest op een bestaande woning zijn energielabel laten zien.
Blowerdoortest in het kort
Met een luchtdichtheidsmeting beter bekend als een Blowerdoortest meten we de ongecontroleerde luchtstroom die via kieren en naden een gebouw binnenkomt of verlaat. De uitkomst hiervan noemen we de QV10-waarde, dit getal geeft het luchtverlies per m2 vloeroppervlak aan bij 10 Pascal druk op het gebouw.
Om de impact van een luchtdichtheidsmeting op een bestaand energielabel te onderzoeken, kozen we voor een representatieve woning die vaak in Nederland voorkomt. Dit betrof een vrijstaande woning uit 1973 met een energielabel C. Oppervlakte van circa 138 m² gebruiksoppervlak, matige isolatiewaarden, uitgerust met een traditionele cv-ketel en beschikte niet over zonnepanelen.
De nieuwe QV10-waarde is door een EP-adviseur verwerkt in het bestaande energielabel. Deze herziening liet zien dat de woning van energielabel C naar B sprong, een indrukwekkende verbetering die bereikt werd met relatief minimale inspanningen, voornamelijk door het verbeteren van de luchtdichtheid. Dit resultaat onderstreept hoe belangrijk goede luchtdichtheid is voor het energielabel en toont aan dat gerichte maatregelen de duurzaamheid van een woning aanzienlijk kunnen verhogen.
Als we dezelfde woning updaten met een aangepaste QV10-waarde en daarbij ongeveer 12 zonnepanelen toevoegen, resulteert dit in een verhoging van het energielabel van C naar A. Deze gecombineerde aanpak is een aantrekkelijke optie, omdat het aantoont dat naast de vaak gedachte volgende stap van een warmtepomp, er andere effectieve manieren zijn om de duurzaamheid van een woning te verhogen.
Wat we zien is dat wanneer er geen meetwaarde wordt opgegeven, het rekenprogramma standaard aannames doet over de QV10-waarde, gebaseerd op het bouwjaar van de woning. Voor woningen gebouwd tot 1999 wordt standaard een QV10-waarde van 1,8 aangenomen, die toeneemt naarmate het bouwjaar ouder is. Omdat deze standaardwaarden relatief hoog zijn, is het vaak eenvoudig om ze te overtreffen met minimale verbeteringen aan de luchtdichtheid. Hoe ouder de woning, des te groter is de ruimte voor verbetering.
Voor onze representatieve woning uit 1963 werd een standaard qv10-waarde van 3,6 aangehouden. Uit de meting blijkt echter dat deze waarde in werkelijkheid bijna 3 keer beter was vandaar het enorme impact op het energielabel.
Deze woning kampte al met slechte isolatiewaardes wat de noodzaak benadrukt om de huidige ‘schil’ als een goed sluitende ritssluiting te behandelen. Daarom is het zeer waardevol voor het rekenprogramma dat de opgewekte energie ook goed wordt behouden, dit komt overeen met wat wij in de praktijk horen en zien.
Waar veel mensen zonnepanelen zien als dé oplossing voor het verbeteren van het energielabel, tonen we met dit resultaat aan dat het optimaliseren van de luchtdichtheid in de woning en dit vast te leggen door een qv10-meting net zo effectief kan zijn en zelfs goedkoper dan andere investering. Kortom een blowerdoortest zal buiten al de comfort voordelen je ook tevreden stellen op het energielabel gebied.
Deze inzichten zijn bijzonder waardevol en representatief, zeker gezien het feit dat veel woningen in Nederland vergelijkbare kenmerken delen met ons testobject.
Interesse in een qv10 meting? Wij verstrekken graag een offerte op maat die aansluit bij uw project.